top of page
Featured Posts

Hva forteller kunsten deg? Vikingmytologier og Grunnlovsjubileum på Haugar, Vestfold Kunstmuseum

Vekket opp

av Vikingmytologier og Grunnlovsjubileum på Haugar, Vestfold Kunstmuseum, en helt vanlig dag i mars.

Litt tilfeldig at det ble besøk på Haugar denne dagen. Etter en invitasjon fra Fylkeskommunen tok jeg bussen sammen med 50 ungdommer i 13-14 årsalderen.

Dette blir kjedelig, sa noen, fint å komme litt vekk, sa noen andre, men kunne det ikke vært noe som hadde vært litt kuuulere enn gammel, nork historie, da? Briste eller bære..

Guiden viste veg, inn i et rom og inn til en installasjon som liknet en hvilken som helst klesbutikk i en hvilken som helst by. Denne het Tønsberg, ikke så rart, egentlig, siden vi besøkte akkurat denne byen. Historien skulle vise seg å være langt mer interessant. Ja, igjen tilbake til kunsten, takk kunsten!!! og takk til kunstnerne som gir oss disse tankevekkerne, vi trenger dem virkelig, å bli vekket opp, vekket opp fra vår drømmeverden, vår egen lille boble.

Ungdommene våknet

De spurte, de tenkte, de grublet, lette etter svar…var det slik det var? Dette var jo interessant, det gjaldt jo dem, de ble fortalt at de ikke måtte være likegyldige, de ble fortalt de måtte være bevisste, de ble fortalt de måtte være våkne! Og jeg tror og vet at de ble litt mer våkne denne marsdagen.

Gauiden berettet videre..Butikken med de tøffe vinterjakkene var en butikk som lå i Berlin, likevel med navn Tønsberg. Det var flere tilsvarende butikker i Berlin/Tyskland, andre het Larvik, Narvik og Brevik. (Sistnevnte startet opp etter 22.juli!)

Jakkene som utstillingsdokkene bar, apellerete til barsk, norsk vikingblod, pelskant og hette, tåler det meste av vinterkulde…og de hadde faktisk et helt annet formål enn vi først trodde. Merket på ermet var først blitt forbudt fordi det inneholdt nazi-symboler, nå inneholdt det fortsatt symboler som vi litt uoppservante ikke kunne gjenkjenne.

(Kunstneren bak denne installasjonen er Lars Ramberg.)

Butikkens overskudd gikk til innkjøp av våpen til høyreekstremistiske grupper!

Ja, vi fikk andre historier også, denne dagen.

Stor eller liten, 13 eller 50, vi fikk oss en tankevekker, det var tre rom til, historier der også. Vi følte takknemlighet, for at noen hadde fortalt oss at vi måtte våkne, at vi måtte sette oss inn i vår historie, følge med. Ingen tenkte lenger på at dette var kjedelig, det var rett og slett interessant, og jeg skulle ønske at mange kunne gå og se denne utstillingen, sammen med guiden som var så utrolig dyktig og engasjerende.

Kunst skal snakke til deg,

forskjellige sjangre og budskap, det er så ulikt hva vi kunstnere ønsker å berette. Uansett hva vi har på hjertet, er det viktig at vi fortsetter å berette.

Hva tenker du kunst skal formidle?

Når du ser et kunstverk du ikke umiddelbart synes noe om, hva gjør du da? Går videre? Eller stopper du opp noen sekunder for å undres, for å søke etter en forklaring, et budskap, hva kunne kunstneren ha tenkt da han malte dette bildet?

Jeg er veldig glad for møtet med Grunnlovsutstillingen på Haugar. Og jeg kjenner på at Jo, kunsten, den er viktig, så utrolig viktig!!

Jeg ble inspirert til å arbeide videre på min måte, det er en spennende reise å arbeide med å uttrykke tanker, ideer, følelser, håper du har lyst til å følge meg videre.

Hvis du følger med på bloggene mine, er jeg glad om du "deler" og "liker"...og supert hvis du har lyst til kommentere, tusen takk!

Se bildene mine ved å trykke på galleri, her:

Ønkser du å følge meg på Facebook. trykk "LIKER" på siden min, her:

Kontakt oss

Takk for innsendingen din!

Recent Posts
Search By Tags
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
Follow Us
bottom of page