top of page
Featured Posts

Til sommerutstillingen på "Galleri Nelly"..

Fra vinter til vår, fra natt til dag..reisen til solen eller gaven fra mor?

Her er det full vår i hagen, jeg får nesten en følelse av sommer. Solen varmer, det er ikke helt vanlig at temperaturmåleren kryper over 20 grader på denne tiden av året. Våren er min beste årstid. Jeg har ofte lurt på om det er fordi jeg er født på våren..at denne tiden virker så sterkt inn på meg. At de som har høsten som sin favoritt, også har fødselsdag på denne tiden av året. Uansett, jeg elsker våren, bak huset, opp mot skogen, har sommerfuglene allerede begynt å bevege seg, gule, nydelige, de minner meg om livet, lyset, ..vakkert og skjørt…

Blomstene som lager tepper omringer eiendommen, først blåveis, deretter hvitveis. Her forleden plukket jeg Fiol og Maria Nøkleblom, Forglemmegei. Liljekonvallen står på vent, klar til å springe ut. Ikke rart jeg er glad. Jeg slutter aldri å undre meg over dette livet, og akkurat dette jeg beksriver nå, det er det aller beste!

Naturens inspirasjon

Jeg er ikke upåvirket av årstidene når jeg maler. De gir meg faktisk mye inspirasjon, både til fargevalg og komposisjon. Det som er fantastisk, er at når man følger årstidene, får man jo en variasjon og fornyelse av tankesett, av ideer, temaer, helt uten at man trenger å gjøre så mye for det selv. Naturens gang gir naturlig inspirasjon. Rett før påske fikk jeg det for meg at jeg måtte male i gult. Gult er ikke den fargen jeg bruker mest, men det var noe som gjorde at jeg lengtet veldig sterkt etter å ta ibruk denne fargen. Jeg tror jeg trengte den, etter en lang mørketid, etter en tid hvor jeg hadde kjent på sykdom i familien….så trengte jeg det gule, solen, varmen, energien. Det er min mor som gir meg denne fargen, det er henne som gir kraften..

Åndelig kraft og visdom

I Kina er den keiserlige fargen gul og betyr åndelig kraft og visdom. Det høres meningsfylt ut. Jeg dro til Drammen og handlet inn flere bokser med gulmaling, klippet til et stort lerret og satte i gang. Maleriet er ferdig, ja, jeg har bestemt meg for det, at det er ferdig. Du skjønner at å bestemme seg for når bildet er ferdig, det er ikke alltid like lett. Det finnes så utallige mange måter man kan «ta det videre» på, om man vil. Men dette skulle bli sånn, ferdig! Det «gule» bildet ble viltert, det inviterer deg inn i et nærmest kaotisk, nærmest ustyrlig terreng, men kraftig, enregi og kraft, det var det jeg ville ha.

Balansere

Det var også noe mer jeg måtte gjøre før jeg bestemte det som ferdig, bildet kunne ikke bare være gult, det hadde blitt litt for enkelt, jeg tenker alltid at det må balansere, slik livet ellers gjør, gode dager, krevende dager……derfor ble det også litt mørkere på den ene siden, nesten sort, mørk grå, med innslag av blått. Jeg blander alltid sortfargen selv, så det er enkelt å få den til å «vippe «over til en av elementærfargene..tror den blå måtte være med som representant for natten.

Punktum, en rød tråd

Til slutt for å binde det hele sammen, for å krydre det med et helt annet element, måtte jeg hente inn rødfargen. «Den røde fargen, den røde tråden», blodets, kjærlighetens, sportsbilens og kongenes farge. :-)….punktum.

Hvilken tittel

Det er vår, det er lyst, solen skinner, også idag, jeg vet at dagene ikke alltid vil være slik. Jeg nyter sommerfuglene, katten som døser i barlindhekken, havet som sender meg denne herlige sjøluften, som minner meg om Middelhavet… Jeg tenker hva bildet mitt skal hete, jeg vil finne en tittel….det må være noe med kontraster, fra det mørke til det knall gule, med det røde….jeg tenker på «fra vinter til vår», «av jord er du kommet til sol skal du bli». men tenker det samtidig kan oppfattes som dystert. Jeg tror jeg nå har kommet fram til noe som gir meg mening: Fra natt til dag. Det gir håp, det forteller meg om det som har vært, det som var, om tiden som ikke står stille….ingen vet hva dagen bringer, er et ordtak… dagen kan vi bruke, det er «nå», jeg ønsker du skal kjenne kraften, være til stede….nå.

Bildet er laget på bestilling fra "Galleri Nelly", Hokksund,...sommerutstillingen, med åpning 7.juni, det blir spennende, kanskje du kommer?

https://www.facebook.com/kariart.net

Innramming: Nydalen Galleri & Rammeverksted

Kontakt oss

Takk for innsendingen din!

Recent Posts
Search By Tags
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
Follow Us
bottom of page