top of page
Featured Posts

Når kunst kommuniserer... When art communicates...

Når du går på kunstutstilling eller besøker en kunstner i atelieret, hva slags forventniger har du til dette møtet? Jeg kan tenke meg at du noen ganger har det som meg....er åpen for alt og forsøker å skjønne litt hva kunstneren har tenkt når "han" laget kunstverket, hva "han" ønsker å fortelle meg? Eller kanskje du ser etter noe som skal passe inn interiørmessig, med farger og størrelse? Kanskje er du på let etter noe som kan nære sjel og sinn?

Jeg som kunstner ønsker å formidle det som er viktig for meg, noe som rører meg og noe jeg ønsker å sette søkelys på. Jeg søker bakenfor den fysiske virkeligheten og ønsker å treffe deg hjemme i ditt "mentale rom".

"Annerledespiken" har vært et bilde mange har vært opptatt av. Jeg har fått kommentarer og tilbakemeldinger, mange kjenner seg igjen. De sier bildet "snakker til dem".

Jeg synes det er fantastisk å oppleve at det jeg skaper på lerretet rører andre. Det er slik jeg håper å treffe deg, litt grublende hjemme i ditt "mentale rom".

Når det gjelder "Annerledespiken" har jeg fått lov å gjengi den nye eierens tanker. Les dette:

Annerledespiken

Et maleri av Kari Elisabeth Haug.

Dialog

-Er du skadet? -Nei.

-Er du skremt? -Ja

-Hva skremte deg? -Jeg vet ikke. Ingen ting. Det er det som er skremmende.

Jeg forstår ikke verden rundt meg. Samtidig forstår jeg så mye mer enn de andre, tror jeg. Jeg vil være alene, men er redd. Jeg vil være sammen med andre, men forstår ikke hvorfor de ikke ser meg. Hva er dette store rommet inni meg, som jeg hele tiden kjenner? Det roper der inne. Men jeg forstår ikke språket. Jeg vet bare at det er på min side i livet. Dette livet, som kom så uforberedt på meg. Som de andre begriper seg på.

-Er det en trøst for deg å vite at alt blir bra når du blir en moden dame? -Nei. Hvordan skulle det kunne trøste meg?

Signe Sandvig

Bildet forandrer seg hele tiden når jeg ser på det. Jeg kan legge til mye, men ikke trekke fra noe. I denne teksten har jeg prøvd å uttrykke det som er den uforanderlige kjernen i bildet for meg. Prologen det taler til meg med.

Annerledespiken

Et maleri av Kari Elisabeth Haug

En betraktning uten filter

Annerledespiken står i en lysbue mellom egne anstrengende tanker og det usynlige gode. En vakker blomst folder seg ut rett foran henne, men hun ser den ikke. Farger maler på, livets munterhet og kreativitet. Men alt er for nær henne til at hun kan se det og forstå det. Alt er samtidig. Hun er for sensitiv til å kunne strukturere i tid og rom.

Bildet forteller meg at gode krefter ustoppelig er i sving rundt henne. Kjærlighet vil alltid være et bakteppe, uttrykt på utallige ugjenkjennelige måter.

Men universet vil i sin natur alltid strebe etter balanse, og det såre mindreverdet og den spinkle, utmattende forvirringen kverner på fra sin side, og blir til en resignasjon. Hun får ikke hjelp til å integrere og akseptere det som er vanskelig i sinnet.

Hun har valget mellom å stå i det ubegripelige, vanskelige, det som truer med å slå beina vekk under henne, det som skremmer – og å spille rollen som det medlemmet av flokken som er minst komplisert av dem alle. Nummen, men ukomplisert. I seg selv er det skremmende for henne.

Å stå i det vonde, og på den måten heale det, er utenkelig for Annerledespiken på det stadiet hun er nå, nyutklekket med minner fra tilværelsen i plommen fortsatt klebende til seg. Det er utenkelig å stå i det vonde både fordi hun ikke forstår det, og fordi hun opplever seg helt alene.

Hun liker ikke å være barn. Hun lengter tilbake til stillheten.

Gjennom åpningen i hodet ser jeg en energetisk navlestreng, kimen til kontakt med de gode, beskyttende kreftene bakenfor. De bærer evigheten og en altomfattende kjærlighet i seg. Jeg kan ønske for hennes del at hun kan ta storheten i dette inn over seg og kan hvile i det. Men livets lekse for henne er å kjempe mens hun vokser og i tidens løp ta kontrollen for så igjen å slippe den igjen frivillig.

Hun er ei jente med mange dimensjoner i livet sitt, og bildet gir løfter om at de med tiden skal komme til sin rett.

Signe Sandvig

Tusen takk til Signe som ønsker å dele tankene sine med oss.

"Annerledespiken" kan bestilles som digitalt trykk, 40x48cm.

Hyggelig om du legger igjen en kommentar i "kommentarboksen", liker og deler. Tusen takk!

Kontakt oss

Takk for innsendingen din!

Recent Posts
Search By Tags
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
Follow Us
bottom of page