top of page

Kvinner i kunsten og "Det første møte"

Sande avis, 5.april 2018

Dagsavisen Fremtiden, 6.mars 2018

Dagsavisen Fremtiden 15.juni 2017

Drammens Tidende, 19.desember 2016

Sande Avis 15.desember 2016

Sande Avis 15. desember 2016

"Østlandets Blad" skrev denne artikkelen om utstillingen min i Ski Kunstforening, 8.- 22. Oktober 2016.

 Dagsavisen Fremtiden 16.juni 2016

Moss Avis, 28.september 2015

"Folkevandring til ny utstilling på Galleri Varden"

Sande Avis, 23.april 2015

Lokalavisen "LISTER" skrev denne artikkelen om utstillingen min i Farsund Kunstforening, april 2015

Les artikkelen i sin helhet her.

Artikkel i KUNST, august 2013

EN ROMANTISK HYLLEST TIL EDVARD MUNCH, av Emanuel Christian Norberg-Schulz

-Soloutstilling i Galleria Tondinelli, Roma, i forbindelse med Edv.Munchs 150-årsjubileum, mai 2013.

 

- Jeg  håper at de som kommer  for å se bildene mine  kan forstå noe av hva det er å være menneske, sier Kari Elisabeth Haug. "Sognando Edvard Munch", sommerutstillingen på Holmsbu Bad og Fjordhotell, inngår i 150-årsjubileet for Munchs fødsel. Bildene som stilles ut  fikk stor oppmerksomhet  da de ble vist i Roma denne våren. 

Tekst og foto:  Christian Emanuel Norberg Schulz

 

ROMA (KUNST) - "Sognando Edvard  Munch" er italiensk og betyr "Dreaming Edvard Munch". Det kunne ikke  vært en mer treffende tittel på denne utstillingen. Kari  Elisabeth Haug beveger seg i et Munch-inspirert ekspresjonistisk landskap. Munch ønsket jo å gjengi det han så  både med sitt ytre og  med sitt ”indre øye”. Haugs kunst relaterer seg også til  skjulte følelser, emosjoner og sinnsstemninger. Akkurat som vår mest berømte maler uttrykker også  hun drømmelignende visjoner og fantasier fra det ubevisste. For henne blir det ikke riktig å etterligne et konkret objekt, men heller å søke etter  en annen virkelighet enn den sansbare virkeligheten omkring oss. Med sitt "indre øye” setter hun fokus på den kraft og energi ethvert menneske er i besittelse av. Hun har sagt at kunsten er en redskap for å komme i kontakt med denne kraften. Å ha friheten til å skape sin egen stil er imidlertid viktig for henne. Haug liker ikke at bilder  støpes inn i en bestemt form. Hun tenker annerledes, og skaper kunst ut fra sine egne forestillinger. Hun har ingen bakgrunn fra Kunstakademiet. Kari Elisabeth Haug  har gått sin egen vei. I tillegg til å jobbe for seg selv, hører hun til gruppen av kunstnere og diktere som til enhver tid har vært fascinert av reisen sydover. Flere av disse kunstnerne opplever miljøet i Norge som litt lukket og snevert. Når luften hjemme blir for tung, reiser de ut av landet for å få inspirasjon og anerkjennelse. Og til slutt kjenner de seg  igjen i Hans E. Kincks ord: ”Hvor syden er deilig! Her er  ingen lav grå himmel, hvor det  går gamle kjerringer og skuler stygt på det som er vakkert”.

Haug har atelier på Bjerkøya i Sande, men har gjort det store utland til skueplass for mye av sin virksomhet. Maleriene hennes har allerede vært vist i Belgia,New York, Paris, Italia, Monaco, Las Vegas og Istanbul ! Til høsten blir hun introdusert i Kina!

 

Om kunst i en krevende tid 

-  Når jeg komponerer bildene mine, ønsker jeg å få fram at  ethvert menneske er unikt og ingen kopi av noe annet. Mennesket har en frihet til å utvikle seg og til å være i endring, forteller Kari Elisabeth.                                  KUNST treffer henne under montering av separatutstillingen i Galleria Tondinelli. Haug er blitt invitert tilbake hit etter å ha deltatt på en gruppeutstilling i 2012, der hun viste fire arbeider inspirert av Edvard Munch. Møtet vårt finner sted  på en kafé et stenkast fra Spansketrappen, på hennes bursdag! Ibsens første faste bosted i Roma var i dette historiske kvartalet. At det er tjukt av folk i Spansketrappen som nyter gelato(italiensk is) er et sikkert vårtegn. Det har vært en lang vinter preget av nettopp store endringer. Det har vært holdt pavevalg, og valg til ny nasjonalforsamling. Etter to måneder har man klart å stable en samlingsregjering på beina. Men den første dagen på jobb for Italias nye statsråder ble overskygget av et skytedrama i hovedstaden. Et uttrykk som går igjen er ”la crisi”, den økonomiske krisen, som har medført at italienere har fått en betydelig svekket  kjøpekraft. Ute i Europa er Munch mer populær enn noen gang: Utstillingen ”The Modern Eye” er blitt sett av én million. Og ”Skrik” satte jo auksjonsrekord ifjor. Det ser ut til at mange italienere føler at Munchs kunst fanger angsten og utryggheten som kjennetegner en krevende tid som denne. Kari Elisabeth Haug ønsker å fortelle noe eksistensielt som er felles for alle mennesker og har vært opptatt av Munchs ideer og tanker. Bildene hennes vekker derfor stor oppsikt i Roma.

Jeg spør om hvilket forhold hun har til Italia. - Da jeg gikk på videregående besøkte jeg Nord-Italia med Garda-sjøen. Kulturen fascinerte meg veldig. Det var et eller annet magisk der. Min første utstilling i Italia var Biennalen i Firenze i 2009. Italienerne har tatt tak i meg på en måte. Jeg blir invitert om og om igjen til å være med i årboken “Calenda”, der alle de store malerne er representert. Og å få invitasjon av galleristen Floriana Tondinelli til å holde en one-woman-exhibition her er kjempestort!                                                  Et vel så viktig kapittel i Haugs kunstnerskap var den første soloutstillingen i Drammen. Etter 2008  fikk hun sitt internasjonale gjennombrudd. Hun ble oppdaget av en agent fra Saatchi Gallery. Haug er ungdomsskolelærer med utdannelse i estetiske fag. Hun måtte redusere stillingen sin, og  har viet mer og mer av sitt liv til kunsten. - Når var det du egentlig begynte å male,og hvorfor ? - Jeg har aldri planlagt å bli kunstner. Det var vel for syv år siden jeg for alvor bestemte meg for å bruke mer tid på malingen. Dette har ligget der latent hele mitt liv, og jeg har  alltid vært allsidig og brukt kreativiteten min på forskjellig vis. Jeg husker godt da jeg hadde sommerjobb i banken. Da tenkte jeg at jeg aldri skulle ha et yrke der man sitter og blar i papirer, dag etter dag. Men jeg tror jeg først har vært avhengig av å erfare livet med gledene og utfordringene, for så å kunne overføre dette inn i bildene. Jeg hadde en tøff periode som alenemor, der jeg måtte bruke alle ressurssene jeg hadde. Jeg har tatt litt tak i akkurat den kraften. Det er den jeg bruker…jeg får jo stadig høre at bildene er sterke,forteller Kari Elisabeth.   

 

Musikalitet og  en rød trehjulssykkel

Haug er vokst opp på  gård, med nær tilknytning til naturen og i et miljø med kreative impulser. Musikk og litteratur er av stor betydning for henne. Hun begynte å spille piano da hun var 6 år gammel, og var også med på landsfinalen i konkurransen “Spill selv” i Chateau Neuf, der hun kom på 3.plass!  Men hun var en urolig sjel,og klarte ikke å sitte inne i timevis for å øve hver dag. Harmoniene og klangene fra instrumentet er imidlertid blitt overført til stemninger på lerretet.Tidligere har hun også skrevet dikt til hvert av bildene sine. Haug betegner seg selv som en litterær maler: I bildene hennes er det leser-inntrykk og personlig opplevelse som går opp i en høyere enhet.         

 - Jeg får ofte følelsen av å befinne meg i en treenighet vekslende mellom poesi, toner og farger, sier hun og legger til: - Det går få dager uten at jeg spiller. Ofte spiller jeg før jeg går ut og maler, for å få kontakt med trådene inni meg. Med Griegs komposisjoner befinner jeg meg langt inn i Peer Gynts rike. Hvilken musikk jeg foretrekker varierer veldig. Å høre på  Jan Garbarek betyr også mye for meg. Og noen ganger kan jeg ha det helt stille..- Men du blir tvunget av meg til å høre på  Manon Lescaut! Jeg tror jeg vet bedre hva du liker fordi jeg er mer objektiv, sier ektemannen Alf Goksøyr fra den andre siden av bordet.                                                              

Alf er fra Sunnmøre og er glad i Puccinis svulmende opera-musikk. Kari Elisabeth innrømmer at hun tidligere levde et tøft liv, som ektemannen har hjulpet å korrigere. Da de traff hverandre endret livssituasjonen seg. 

I tillegg til å spille piano, er billedkunstneren fra Sande lidenskapelig opptatt av filosofer og tenkere. En av Platons målsetninger var å  få mennesket til å innse nødvendigheten av  sjelens oppstigning for å kunne erfare visdommens idé. Da hun malte ”Eye of Wisdom”, var det  Platons fortelling som tok form. 

 - Platon forteller en lignelse som viser at folk flest lever sitt liv i total uvitenhet om at den verden de ser rundt seg  bare inneholder etterligninger av en annen, fullkommen verden. Og denne andre virkeligheten er viktigere enn den sansbare virkeligheten, forklarer Kari Elisabeth.                                                                        Hennes litt mystiske og åndelige bilder er alle malt med akryl. Hun arbeider intuitivt uten å planlegge for mye. Det oppstår rytme, spenning og overraskende kontraster. Det er briljant. Mens de lyriske aspektene representeres ved hjelp av transparente flater og forsiktige linjer, symboliseres kraft og energi med mer røffe penselstrøk og en eksplosjon av farger som forfører og minner om Van Gogh og Gauguin. - Det ser ut som rødt og hvitt er farger som betyr noe helt  spesielt for deg... 

-  Når jeg blander det røde i den for meg hellige hvit-fargen, så oppnår jeg en nydelig rosa.. Ja, jeg har alltid vært veldig glad i rødt. Da jeg var liten fikk jeg en knallrød trehjulssykkel. Med denne kunne jeg raskere ”ta meg rundt”, og rødfargen gjorde at jeg følte meg både sterk og synlig!     

                                

Stor kunstopplevelse på italiensk jord

Det var et stort antall  besøkende som tok veien til åpningen av ”Sognando Edvard Munch” i Roma. Blant gjestene med kjendisstatus var arkitekten Piero Meogrossi, leder for Colosseum, og en hel rekke ambassade-representanter. De brukte lang tid foran Kari Elisabeth Haugs unike bilder, noe kunstskaperen fra Sande syntes var flott og fantastisk. Vi rakk også å få hennes personlige mening i spørsmålet om et nytt Munch-museum. - Jeg  tror ikke Munch hadde følt seg hjemme i “Lambda”. Jeg ser ikke hans personlighet inni det bygget. Jeg er derimot ikke uenig i forslaget om et galleri i nærheten av Ekely. En annen løsning kunne  være å gjøre Tøyen mer attraktiv.                                                                                                  

Det var Edvard Munch som uttalte at “ kunsten ga meg en mening med livet. Jeg søkte lyset gjennom den. Kunsten ble meg den støttestav gjennom tilværelsen som jeg trengte". Jeg tror at Kari Elisabeth  kjenner seg litt  igjen i nettopp disse ordene, og som nordmenn er vi stolte av at hun oppnådde suksess med sin  romantiske hyllest til  Munch i Roma! Som hun selv sier til KUNST: - Jeg er  ydmyk i forhold til den gaven jeg har fått... over å kunne få lov å uttrykke meg via tanker, erfaringer  og kreativitet...å kunne uttrykke meg med farger,musikk og poesi. Jeg  kommer aldri til å gi opp kunsten! Den er en del av meg, det er mitt liv. Ingen kan frata meg det.  •

 

- "Det blir ikke viktig å male det man ser, men heller følelsen og erkjennelsen av det man ikke ser"(sitat)

 

Kari Elisabeth Haug (f.1956)

• Aktuell med "Sognando Edvard Munch", sommerutstillingen på Holmsbu Bad og Fjordhotell,der hun er såkalt huskunstner. 

• Malere som betyr mye for henne er  Per Kirkeby, Jens Johannessen, Inger Sitter. Og fra kunsthistorien: Picasso, Rothko, Chagall og Munch !

•Det var  tredje gang hun stilte ut i Galleria Tondinelli, Roma. Galleriet befinner seg  like ved den barokke kirken San Carlino, mesterverk av Francesco Borromini. Galleriet har tidligere vist malerier av Ingrid Solesvik og Håkon Gullvåg.

• I Italia markeres jubileumsåret for Munch også med ”Edvard Munch,Lene Berg and the Dilemma of Emancipation”, en utstilling som omfatter 28 Munch-bilder, i Fondazione Bevilacqua La Masa i Venezia. Dette er Norges bidrag til Kunst-Biennalen 2013.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page