top of page
Featured Posts

Bryllupsreisen som ble til refleksjonsreise..

Hvilken reise gjør du i sommer?

Jeg bestemte meg tidlig (det vil si vi:), for at vi ønsket å være mye hjemme i sommer. Sommer med blomster i hagen, ikke greit å ta sjansen på å la dem være alene over lengre tid. Har vi plantet, så får vi følge opp også..en konsekvens og logisk beslutning, synes du ikke? Vi elsker hagen vår, katten vår, naturen og havet rundt oss.

Men en avveksling trengte vi, derfor bestemte vi oss for å reise noen dager til Sverige, nærmere bestemt Skåne og Høganes. Vi har vært der tidligere og blitt så glad i stedene. Ja, vi var faktisk der for 10 år siden, samme tid, samme sted. Vi feirer bryllupsdagen vår idag…:-)

Det er hovedgrunnen for at vi kommer tilbake…for hva som er grunnen til at vi havner der vi gjør mange ganger, det kan være ganske interessant å vite. Se for deg Kristoffer Columbus som i 1492 kom til de Vestindiske øyer da han trodde han kom til India..:-). Eventyrlysten, men dette var neppe hva han hadde ventet…

Når ferien kommer, kan vi noen ganger bare la oss «drive med vinden»….ende et sted helt tilfeldig…eller vi kan ha bestemt oss i lang tid på forhånd og ha en bestemt grunn for det.

Jeg gikk i parken i Lund idag, Sveriges eldste by, grunnlagt i år 990 og også Nordens eldste universitetsby. Jeg gikk i parken, Botaniska Tredgarden, og da begynner du kanskje å skjønne hvor jeg vil hen.

Lund ble setet for den danske erkebiskopen og for hele Norden i år 1103. Under hele middelalderen var byen et kulturelt midtpunkt i Norden. 27 kirker og 27 klostre preget byen på denne tiden!

Den eldste byen, universitetet, bygningene, kunsten, trærne, kan du tenke deg hvilken mektighet, hvor mektig dette kjennes? Akkurat som trærne visker deg hemmeligheter du aldri ellers skulle være betrodd. De hvisker deg historien..om menneskene som levde her, de som styrte, hadde makt, de som jobbet for dem, eiere av bedrifter og de som jobbet der, barn, foreldre…brostein, kolosser av mur…

Jeg synes jeg kjenner det, og det begynner å gå opp for meg at dette ikke bare er en bryllupsreise (resa:). Jeg drages av mystikken, historien, kulturen, «noe» vil meg «noe»…og plutselig står jeg inne i en ny hage..

Jeg ser meg rundt..en rød «ball» høyt oppe i et eldgammelt tre. Den ene installasjonen etter den andre, tre, metaller, jern..ikke bare svenske, men også internajonale…

Jeg ser skiltet med «Tehran 3641km, Seol 7931km, Moscow1526km, Roma og enda flere….

Jeg står med ett overfor et vegvalg, mange muligheter, og jeg ser også det står «The Future is now»!!

Jeg ser skiltet og går inn. «Skissernas Museum» Jeg er nyfiken, nysgjerrig..

Inne venter meg storslagen kunst, kunst jeg ikke akkurat nå var forberedt på å møte..

Jeg må gi det tid, jeg må trekke pusten, dypt, dette er overveldende. Jeg går inn i nye rom, nye inntrykk,…kunstnere som gjennom tiden hadde jobbet med sine verker, en prosess hvor de er undervegs…..og jeg får ta del.

Jeg skal ikke si mer om «Skissernas Museum» annet enn at det gjorde et sterkt inntrykk.

Trappene ned fra denne bygningen var ikke de samme som dem jeg gikk opp. De kjentes hvertfall helt annerledes ut..materien, fargen, trykket under foten, kontakten med overflaten...

Vi fant et spisested og spiste en deilig lunsj før vi fant neste sted vi ønsket å oppsøke. Grønegatan nr 8.

I Grønegatan 8 bodde August Strindberg i årene 1897-98. Her skrev han «Inferno», en selvbiografi basert på de årene han bodde i Paris. Interessant, tenker jeg, rart å være her.

En bryllupsreise ble ikke bare en bryllupsreise…jeg hører om dannelsesreiser, men hva ble nå denne reisen til? En Inspirasjonsreise, en refleksjonsreise?

Jeg har fått påfyll, nye ideer, nye tanker.

Jeg har bestemt meg for tittel på separatutstillingen jeg skal ha i Wien i September. Den skal hete «CHANGES» a tribute to life….hvorfor? Jo, jeg har så mye å fortelle, så mange tanker å dele.. endringer...tiden står aldri stille..jeg ønsker å gi en hyllest til det levende, til livet..

Til slutt gir jeg nå stafettpinnen over til deg. Hva inspireres du av i sommer, hvilken reise gjør du? :-) Skrive gjerne noen stikkord i kommentarfeltet.

Hyggelig om du liker og deler. Tusen takk.

Hyggelig om du også LIKER kunstnersiden min på FB og følger med på nyheter. Trykk her.

Kontakt oss

Takk for innsendingen din!

Recent Posts
Search By Tags
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
Follow Us
bottom of page